خرما
تولید و فرآوری انواع خرما و رطب
انواع خرما در ایران
گفته میشود در ایران حدود ۴۰۰ رقم خرما وجود دارد. مهمترین ارقام تجاری خرما در ایران عبارتند از: استعمران، پیارم، برحی، مضافتی، ربی، زاهدی، دیری، کبکاب، شاهانی و شهابی.
برخی از ارقام و انواع خرما در ایران توان رقابتی بسیار خوبی با ارقام خارجی دارند و میتوان در آینده سطح زیر کشت آنها را افزایش داد مانند رقم عویدی (خوزستان) و فرسی.
نمونه تصاویر محصولات
این نوع جزء ارقام نیمهتر بوده که بهعلت طعم خوش آن طرفداران زیادی دارد. رطب این نوع خرما بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد و بازار پسندی مناسبی دارد. بهعلت بافت نرم قابلیت نگهداری کمی دارد. دارای رنگ تیره، پر شهد و خوشمزه است. خرمای مضافتی علاوه بر کرمان در سیتان بلوچستان، ایرانشهر و مناطقی از اصفهان تولید میشود.
نمونه تصاویر محصولات
خرمای زاهدی جزء ارقام نیمه خشک بوده و در بعضی مناطق کشور خشک بهحساب میآید. نوع مرغوب آن دارای رنگ قهوهای روشن، درشت و عاری از هر گونه آفت است. در استانهای فارس، خوزستان و بوشهر تولید میشود. به دلیل قند بالای خرمای زاهدی، در صنعت در تهیه سرکه و الکل از آن استفاده میشود. این نوع خرما دیررس بوده و در کشورهایی مانند عراق و آمریکا نیز تولید میشود.
نمونه تصاویر محصولات
خرمای کبکاب جزء ازقام تر و دارای رنگ قهوهای تیره تا مشکی است و رقم عمده استان بوشهر محسوب میشود. بیشترین سطح زیر کشت خرمای کبکاب در منطقه دشستان استان بوشهر میباشد. در شهرستان کازرون نیز مورد کشت و کار قرار میگیرد. خارک آن دارای مزه گس بوده و به همین دلیل استفاده چندانی ندارد و بیشتر به صورت رطب و خرما مصرف میشود. این میوه از اواسط شهریور ماه قابل برداشت است.
نمونه تصاویر محصولات
این نوع جزء ارقام نیمه خشک بوده و دارای رنگ قهوهای تیره و هستهای باریک میباشد. خرمای ربی بیشتر در استان سیستان و بلوچستان مورد کشت و کار قرار میگیرد و همزمان با رقم مضافتی میرسد. دارای میوه نسبتا بزرگ و قرمز نگ قرمز میباشد.
نمونه تصاویر محصولات
خرمای مرداسنگ با میوه زرد رنگ، از نظر طعم و شکل به خرمای پیارم شباهت زیادی دارد ولی دارای بافت نرمتری است. این رقم علاوه بر استان کرمان در منطقه جیرفت و بندرعباس نیز کشت میشود. کیفیت عالی دارد و بیشتر به صورت خرما مصرف میگردد.